Noorwegen stuurt volgend jaar 250 extra soldaten naar Afghanistan om de NATO-ISAF-veiligheidsmacht daar te versterken.. Onder de versterkingen bevinden zich speciale eenheden, instructeurs en helikopters.
Dat heeft de Noorse minister van defensie, Anne-Grethe Strøm-Erichsen, dinsdag bekendgemaakt. De militairen gaan naar Kabul en naar de provincie Faryab.
Noorwegen stationeert vanaf maart 2008 voor een periode van achttien maanden een contingent van 150 commando’s in de regio van de hoofdstad Kabul.
De Noorse toezegging komt aan de vooravond van hoog overleg van de NAVO in het hoofdkwartier in Bergen in België.
Daarnaast wordt de Noorse missie in de noordelijke Afghaanse stad Maymana vanaf begin volgend jaar versterkt met honderd infanteriesoldaten en twee of drie helikopters.
“Om de veiligheid te garanderen is het absoluut noodzakelijk om de militaire aanwezigheid in de regio te vergroten,” zei Strøm-Erichsen.
Noorwegen leidt het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in Maymana, de provincie hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Faryab. Ook in het noorden van Afghanistan wordt het steeds onrustiger.
Naast gevechtstroepen sturen de Noren ongeveer vijftig deskundigen naar Kabul en het noorden van Afghanistan om te assisteren bij de training van politie-eenheden en regeringstroepen.
Noorwegen is terughoudend met het sturen van soldaten naar het onrustige zuiden van Afghanistan. Nederland heeft onlangs gevraagd of de Noren de Task Force Uruzgan willen komen versterken.
Strøm-Erichsen zei dat speciale eenheden bij een acute crisis in principe overal in het land ingezet kunnen worden, maar dat de regering speciaal toestemming moet geven voor deelname aan reguliere operaties buiten de regio Kabul.
Deze week hebben Noorse soldaten samen met Afghaanse soldaten en andere buitenlandse soldaten in het noorden van het land felle gevechten gevoerd tegen rebellen, zo maakte het leger bekend.
Met de extra eenheden stijgt het Noorse aandeel in de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan naar ongeveer zevenhonderd man. Volgens Noorwegen levert het daarmee naar verhouding gezien een groot aandeel in de ISAF-macht in het Aziatische land.