Tuesday, April 1, 2008

Basis van Noorwegen in Faryab aangevallen

De militaire ISAF-basis in Maymaneh die door Noorwegen wordt geleid in de provincie Faryab is maandagochtend beschoten met drie raketten. De projectielen troffen geen doel en er raakte niemand gewond.

Tijdens de aanval waren er ongeveer 150 militairen uit Noorwegen en 50 uit Letland op de basis aanwezig. Geen van de raketten heeft de basis geraakt en er is geen melding van slachtoffers, aldus luitenant-kolonel Jon Inge Øglænd in de Noorse krant Aftenposten.

Al het personeel van de basis werd twee uur lang geëvacueerd naar de schuilkelder. Het was niet duidelijk wie er achter de aanslag zit.

Ogland zei dat het voorval ernstig wordt opgevat. Hij zei in de krant “het was een aanval op onze basis, maar ook op de NAVO”.

Noorwegen maakt deel uit van de NAVO-veiligheidsmacht ISAF en is met ongeveer 580 soldaten aanwezig in Afghanistan.

Het land leidt het Provincial Reconstruction Team in de noordwestelijke provincie Faryab die deel uitmaakt van het Regionaal Commando Noord van de ISAF.

Letland is met ongeveer 100 soldaten in Afghanistan.

Eind vorig jaar werd gezegd dat militairen uit Noorwegen meer betrokken raken bij de actieve oorlogsvoering in Afghanistan dan dat ze hun traditionele stabiliserende rol vervullen. Noorwegen neemt actief deel aan offensief in noorden