Friday, July 22, 2011

Doden bij aanslag in Noorse hoofdstad Oslo bij regeringsgebouwen

De Noorse hoofdstad Oslo is deze middag opgeschrikt door een zware explosie. Het dodental is opgelopen tot 7. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, waarvan negen zwaar.

Het doelwit van de aanslagen was een wijk met regeringsgebouwen, waaronder het kantoor van minister-president Jens Stoltenberg.

- Noorse media melden dat er ook is geschoten op een bijeenkomst van jongeren van de Arbeiderspartij op een eiland van het fjord van Oslo. -

Een aantal ministeries vloog in brand.

Er zijn berichten dat de premier gewond is en in veiligheid gesteld. Later werd gemeld dat Stoltenberg op het moment van de aanslag niet aanwezig was.

Er zijn ook minstens acht gewonden. In het ministerie van Olie en Energie is brand uitgebroken. Het Journaal meldt dat het vermoedelijke doelwit van de aanslag het ministerie van Olie was.

Een getuige meldde kort na de ontploffing volgens de BBC: "I see that some windows of the VG building and the government headquarters have been broken. Some people covered with blood are lying in the street."

VG is een tabloid krant in Noorwegen.

Vrijwel alle ruiten weren vernield in het 17 verdiepingen tellende regeringsgebouw.

De explosie vond plaats voor het kantoor van premier Stoltenberg. De schade is enorm.

In de buurt ligt een totaal vernield autowrak.

Alle wegen naar het stadscentrum zijn afgesloten.

Het vermoeden bestaat dat een aantal bommen is afgegaan in hetzelfde gebied, zo meldt de Noorse krant Aftenbladet.

Er wordt intussen ook gemeld dat er schoten zijn afgevuurd op een ontmoeting van jongeren van de Noorse Arbeiderspartij, de partij van Stoltenberg.

Onbevestigde berichten van Noorse media zeggen dat een man die gekleed was als een politieagent willekeurig heeft geschoten.

De Noorse staatssecretaris Kristian Amundsen van Binnenlandse Zaken heeft tegen de BBC gezegd dat zijn land in de ergste situatie zit die het ooit heeft meemaakt.

In de gebouwen in Oslo zouden nog steeds mensen vast zitten.

Motief
Noorwegen is de afgelopen jaren verschillende keren bedreigd door Al-Qaida.

Noorwegen heeft troepen gestationeerd in het noorden van Afghanistan, maar doet ook mee aan de aanvallen op Libië.

Vorige week is de Koerdische-Iraakse Mullah Krekar in Noorwegen aangeklaagd voor terroristische activiteiten. Krekar was de oorspronkelijke leider van de islamistische bewapende groepering Ansar al-Islam.

Eerder deze maand dreigde de Libische leider Moammar Gaddafi Europa met zelfmoordaanslagen.

Deskundigen zeggen dat het ook mogelijk is dat er iemand, of mensen, achter de aanslagen kunnen zitten die geen banden hebben met jihadistische groeperingen, en terreur wilden zaaien.

Livebeelden van de Noorse televisie via Journaal 24:
http://nos.nl/nieuws/live/journaal24/

De verslaggeving van de Noorse televisie:
http://nrk.no/

De BBC meldt dat de aanslag (nog) niet is opgeëist.




Beelden van de Noorse televisie