Friday, July 22, 2011

Man in politieuniform opent vuur op jongerenkamp op eiland Utøya bij Oslo, veel doden

Een man gekleed in een politieuniform heeft met een machinegeweer het vuur geopend op jongeren die een bijeenkomst houden op het eiland Utøya, in de fjord bij Oslo.

VG-nett meldt dat getuigen spreken van 20 tot 30 doden. Ondertussen is het aantal dodelijke slachtoffers opgelopen tot 84.

De politie stuurde versterkingen naar het eiland, waaronder helikopters, en sprak van een kritieke situatie en gaf later commentaar.

De politie heeft het eiland intussen bestormd. De dader is gearresteerd. Het gaat om een grote blanke Noorse man met een Oost-Noors accent.

De Noorse televisie bericht dat getuigen zeggen dat er sprake is van een "oorlogsgebied". Er drijven ook slachtoffers in het water.

Er wordt melding gemaakt van zeker vier doden. Mensen hebben zich verschanst, vluchten met bootjes van het eiland of zwemmen weg.

De politie heeft de situatie op Utoya intussen onder controle. Dat heeft burgemeester Fabian Stang van Oslo gezegd. Stang heeft de bevolking opgeroepen thuis te blijven.

De BBC meldt dat de politie heeft gezegd dat schoten zijn afgevuurd op een ontmoeting van jongeren van de Noorse Arbeiderspartij, de partij van Stoltenberg.

Het eiland Utøya ligt dertig kilometer ten noordwesten van Oslo, in de plaats Buskerud.

Ongeveer 500 jongeren waren op het eiland samen om het traditionele zomerfeest van de Arbeiderspartij te vieren. Het was de bedoeling dat premier Jens Stoltenberg de feestvierders vandaag zou toespreken.

De dader, die gekleed was als een politieagent, heeft willekeurig op de aanwezigen geschoten, aldus getuigen.

In Oslo is in de loop van de dag het leger ingezet. Afgelopen middag werd de hoofdstad van Noorwegen getroffen door een zware bomaanslag. Hierbij vielen zeker 7 doden.

De Noorse politie zegt dat de aanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utoya verband met elkaar houden.

Deskundigen zeggen dat het in principe mogelijk is dat beide aanslagen door dezelfde dader zijn uitgevoerd.

De politie heeft het eiland bestormd, beelden van de Noorse televisie: