Saturday, July 23, 2011

President Karzai brengt condoleances over aan Noorse regering en bevolking

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zaterdag de aanvallen in Noorwegen scherp veroordeeld en zijn blijk van medeleven betuigd met de bevolking van het land.

- De Noorse autoriteiten hebben maandag het totale dodental van de aanslagen bijgesteld naar beneden. Bij de aanval op het eiland Utøya kwamen 68 mensen om. Het aantal doden door de bomaanslag in Oslo is gestegen van 7 naar 8. -

Volgens TOLO News zei Karzai in een verklaring: “Het Afghaanse volk werd lang geteisterd door terrorisme en kan meer dan wie dan ook de pijn begrijpen van het Noorse volk.”

Bij het overbrengen van zijn condoleances aan de regering en de burgers van Noorwegen, prees Karzai opnieuw de Noorse steun aan Afghanistan.

Een Noorse politieke extremist heeft vrijdag ruim 90 Noorse burgers gedood bij een bomaanslag op het regeringscentrum in Oslo en een aanval op jongeren op een eiland in de fjord bij Oslo.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de terroristische aanvallen in Noorwegen eveneens krachtig veroordeeld.

De verklaring van de VN:

NORWAY: SECURITY COUNCIL DEPLORES DEADLY TERRORIST ATTACKS

Security Council members today strongly condemned the twin terrorist attacks in Norway that have killed more than 90 people, including many young people, and left numerous others injured.

At least 85 people died at Utoya after a lone gunman opened fire yesterday afternoon on participants in a youth camp connected to the ruling Labour Party, according to media reports.

That attack followed a large bomb blast in central Oslo, close to key Government buildings, which killed another seven people. Norwegian police have reportedly said that the attacks are linked.

In a statement to the press issued today, the Council deplored the attacks and voiced its deep sympathies for the victims and their families, and to both the people and Government of Norway.

"The members of the Security Council reaffirmed that terrorism in all its forms and manifestations constitutes one of the most serious threats to international peace and security, and that any acts of terrorism are criminal and unjustifiable, regardless of their motivation, wherever, whenever and by whomsoever committed," the statement stressed.

Today's statement echoes the comments made yesterday by Secretary-General Ban Ki-moon and General Assembly President Joseph Deiss, who also condemned the attacks and expressed their condolences.

(New York, 23-07-2011)

Dodental aanslagen Oslo opgelopen naar 91, dader rechts-extremist

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aanslagen in Noorwegen is opgelopen tot 91. De verdachte van de schietpartij op het eiland schoot zeker 84 mensen dood en had mogelijk een medeplichtige. Het dodental van de bomaanslag in Oslo staat op zeven.

- Update: De Noorse autoriteiten hebben op maandag het totale dodental van de aanslagen bijgesteld naar beneden. Bij de aanval op het eiland Utøya kwamen 68 mensen om. Het aantal doden door de bomaanslag in Oslo is gestegen van 7 naar 8. -

In het water wordt nog steeds gezocht naar mogelijke slachtoffers. Veel mensen vluchtten het water in.

Anders Breivik had de deelnemers aan het kamp bij elkaar geroepen, en opende vervolgens het vuur op ze.

De verdachte Breivik zou een christen-fundamentalist zijn met rechts-extremistische sympathieën.

Dat heeft de politie van Noorwegen bekendgemaakt. Breivik is een groentekweker en kon zo grote hoeveelheden kunstmest inslaan. Dit kan verwerkt worden in bommen, een methode die de Taliban ook gebruiken.

Jens Stoltenberg, de premier van Noorwegen, heeft zich geschokt getoond. Hij zei dat Noorwegen geen grote problemen heeft met rechts-extremisten.

Bij het eiland Utoya is een crisiscentrum ingericht. Vanwege de aanslagen hangen de vlaggen vandaag overal in Noorwegen half stok.



Zie ook:
Man in politieuniform opent vuur op jongerenkamp op eiland Utøya bij Oslo, veel doden
Doden bij aanslag in Noorse hoofdstad Oslo bij regeringsgebouwen

Friday, July 22, 2011

Man in politieuniform opent vuur op jongerenkamp op eiland Utøya bij Oslo, veel doden

Een man gekleed in een politieuniform heeft met een machinegeweer het vuur geopend op jongeren die een bijeenkomst houden op het eiland Utøya, in de fjord bij Oslo.

VG-nett meldt dat getuigen spreken van 20 tot 30 doden. Ondertussen is het aantal dodelijke slachtoffers opgelopen tot 84.

De politie stuurde versterkingen naar het eiland, waaronder helikopters, en sprak van een kritieke situatie en gaf later commentaar.

De politie heeft het eiland intussen bestormd. De dader is gearresteerd. Het gaat om een grote blanke Noorse man met een Oost-Noors accent.

De Noorse televisie bericht dat getuigen zeggen dat er sprake is van een "oorlogsgebied". Er drijven ook slachtoffers in het water.

Er wordt melding gemaakt van zeker vier doden. Mensen hebben zich verschanst, vluchten met bootjes van het eiland of zwemmen weg.

De politie heeft de situatie op Utoya intussen onder controle. Dat heeft burgemeester Fabian Stang van Oslo gezegd. Stang heeft de bevolking opgeroepen thuis te blijven.

De BBC meldt dat de politie heeft gezegd dat schoten zijn afgevuurd op een ontmoeting van jongeren van de Noorse Arbeiderspartij, de partij van Stoltenberg.

Het eiland Utøya ligt dertig kilometer ten noordwesten van Oslo, in de plaats Buskerud.

Ongeveer 500 jongeren waren op het eiland samen om het traditionele zomerfeest van de Arbeiderspartij te vieren. Het was de bedoeling dat premier Jens Stoltenberg de feestvierders vandaag zou toespreken.

De dader, die gekleed was als een politieagent, heeft willekeurig op de aanwezigen geschoten, aldus getuigen.

In Oslo is in de loop van de dag het leger ingezet. Afgelopen middag werd de hoofdstad van Noorwegen getroffen door een zware bomaanslag. Hierbij vielen zeker 7 doden.

De Noorse politie zegt dat de aanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utoya verband met elkaar houden.

Deskundigen zeggen dat het in principe mogelijk is dat beide aanslagen door dezelfde dader zijn uitgevoerd.

De politie heeft het eiland bestormd, beelden van de Noorse televisie:

Doden bij aanslag in Noorse hoofdstad Oslo bij regeringsgebouwen

De Noorse hoofdstad Oslo is deze middag opgeschrikt door een zware explosie. Het dodental is opgelopen tot 7. Tientallen mensen zijn gewond geraakt, waarvan negen zwaar.

Het doelwit van de aanslagen was een wijk met regeringsgebouwen, waaronder het kantoor van minister-president Jens Stoltenberg.

- Noorse media melden dat er ook is geschoten op een bijeenkomst van jongeren van de Arbeiderspartij op een eiland van het fjord van Oslo. -

Een aantal ministeries vloog in brand.

Er zijn berichten dat de premier gewond is en in veiligheid gesteld. Later werd gemeld dat Stoltenberg op het moment van de aanslag niet aanwezig was.

Er zijn ook minstens acht gewonden. In het ministerie van Olie en Energie is brand uitgebroken. Het Journaal meldt dat het vermoedelijke doelwit van de aanslag het ministerie van Olie was.

Een getuige meldde kort na de ontploffing volgens de BBC: "I see that some windows of the VG building and the government headquarters have been broken. Some people covered with blood are lying in the street."

VG is een tabloid krant in Noorwegen.

Vrijwel alle ruiten weren vernield in het 17 verdiepingen tellende regeringsgebouw.

De explosie vond plaats voor het kantoor van premier Stoltenberg. De schade is enorm.

In de buurt ligt een totaal vernield autowrak.

Alle wegen naar het stadscentrum zijn afgesloten.

Het vermoeden bestaat dat een aantal bommen is afgegaan in hetzelfde gebied, zo meldt de Noorse krant Aftenbladet.

Er wordt intussen ook gemeld dat er schoten zijn afgevuurd op een ontmoeting van jongeren van de Noorse Arbeiderspartij, de partij van Stoltenberg.

Onbevestigde berichten van Noorse media zeggen dat een man die gekleed was als een politieagent willekeurig heeft geschoten.

De Noorse staatssecretaris Kristian Amundsen van Binnenlandse Zaken heeft tegen de BBC gezegd dat zijn land in de ergste situatie zit die het ooit heeft meemaakt.

In de gebouwen in Oslo zouden nog steeds mensen vast zitten.

Motief
Noorwegen is de afgelopen jaren verschillende keren bedreigd door Al-Qaida.

Noorwegen heeft troepen gestationeerd in het noorden van Afghanistan, maar doet ook mee aan de aanvallen op Libië.

Vorige week is de Koerdische-Iraakse Mullah Krekar in Noorwegen aangeklaagd voor terroristische activiteiten. Krekar was de oorspronkelijke leider van de islamistische bewapende groepering Ansar al-Islam.

Eerder deze maand dreigde de Libische leider Moammar Gaddafi Europa met zelfmoordaanslagen.

Deskundigen zeggen dat het ook mogelijk is dat er iemand, of mensen, achter de aanslagen kunnen zitten die geen banden hebben met jihadistische groeperingen, en terreur wilden zaaien.

Livebeelden van de Noorse televisie via Journaal 24:
http://nos.nl/nieuws/live/journaal24/

De verslaggeving van de Noorse televisie:
http://nrk.no/

De BBC meldt dat de aanslag (nog) niet is opgeëist.




Beelden van de Noorse televisie